Hurtigere fundering, længere levetid og mulighed for at genbruge og omplacere terrassen, skuret eller hele huset, får kunderne til at vælge skruefundamenter, når de bygger

Tømrermester Andreas La Cour fra Kun-Terrasser har specialiseret sig i at bygge store, eksklusive terrasser. Terrasser, som er skabt til at give deres ejere et godt og ubekymret udeliv året rundt. Og ofte med specialdesignede detaljer som udendørs bruser, bænke og blomsterkasser, der tilpasses hvert enkelt projekt.

Det er terrasser fra øverste hylde og kunderne er kvalitetsbevidste.

Mere robust terrasse-konstruktion
De seneste år er tømrermesteren helt holdt op med at tilbyde kunderne den traditionelle type terrasser opbygget på en bærende trækonstruktion, som er funderet i beton eller direkte i jord.

Kun-Terrasser har i stedet valgt at sætte terrasserne på skruefundamenter, hvor store stålskruer sættes i jorden og forbindes med lægter, hvor terrasse-beklædningen efterfølgende skrues på.

– Vi har bygget terrasser i 12 år, men nu er vi helt gået over til at bruge skruefundamenter. Vores erfaring er, at det giver langt den bedste holdbarhed, levetid og økonomi for os og vores kunder, fortæller Andreas La Cour.

Nu sparer hans tømrerfirma tid, fordi de ikke skal vente flere dage på, at betonen hærder, ligesom de slipper for at grave og køre jord væk. Samtidig kan funderingsarbejdet udføres i én omgang – ofte på en til to dage.

Kunden foreslog selv skruefundamenter
Det var en kunde, som satte Andreas La Cour på sporet af fordelene med skruefundamenter.

– For to år siden skulle vi bygge en terrasse for en kunde på en grund, der ligger op til en å. Derfor skulle vi finde en måde at bygge konstruktionen på, så den ikke ville sætte sig med tiden på den fugtige grund, fortæller Andreas La Cour.

Bygherren foreslog at vi brugte skruefundamenter fra Fremtidens Fundament, og det kunne tømrermesteren godt se mulighederne i.

– Vi sparede tid, fordi vi ikke skal vente flere dage på, at betonen hærder, og ligesom kunden slipper for, at vi graver og kører jord væk. Samtidig kan funderingsarbejdet udføres i én omgang, og man skal ikke bruge tid og penge på at genetablere haven bagefter, siger Andreas La Cour, som lige siden har anvendt skruefundamenter i alle firmaets terrassebyggerier.

Fremtidssikker investering
– Det er den bedste løsning, fordi der ikke er noget træ, som kommer i kontakt med jorden og dermed intet træ, der rådner. Og så spiller det også en stor rolle for os og kunderne, at skruefundamenterne kan genbruges og skrues i jorden andre steder, hvis byggeriet senere skal flyttes, siger Andreas La Cour.

Skruefundamenterne kan nemt skrues op genbruges, fordi de har gevind. Samtidig er de særdeles langtidsholdbare, fordi de består af varmforzinket stål, hvoraf mindst 75 procent er genbrugsstål. Tilmed kan levetiden forlænges yderligere, hvis man vælger at installere katodisk beskyttelse af skruefundamenterne.

Tilsammen giver skruefundamenter en sikkerhed for mange års brug og dermed en sikring af fundament-investeringen, som andre løsninger ikke kan matche.

Kunder foretrækker et flytbart fundament
Netop den store fleksibilitet med skruefundamenter er afgørende for nogle kunder, har også et andet tømrer-snedkerfirma erfaret.

– Når vi bygger sommerhuse, kolonihaver, terrasser og skure for vores kunder, bruger vi skruefundamenter. Vores kunder foretrækker også den løsning, fordi fundamentet er bæredygtigt og nemt kan flyttes igen, hvis sommerhuset skal ombygges eller skifte placering, fortæller Anders Hartvig, indehaver og tømrermester i Hartvig Gruppen.

– Det er en god konstruktionsløsning, der holder lige så godt som et traditionelt betonfundament. Men arbejdet går simpelthen hurtigere, end når vi støber et fundament.

Store sten ikke et reelt problem 
For tre år siden anbefalede en arkitekt Anders Hartvig at bruge skruefundament i et byggeri. Siden har hans tømrer- og snedkerfirma udført en række forskellige byggerier for både offentlige og private bygherrer med de forskellige typer skruefundamenter. Oftest problemfrit, trods enkelte gange med udfordringer.

– Hvis der er meget store sten i jorden, kan det selvfølgelig være en udfordring at sætte skruefundamenterne. En stor sten kan forhindre, at skruen skrues ordentligt ned i jorden. Så flytter vi skruen til et nyt sted. Men sammenlignet med den tid vi sparer ved at bruge skruefundamenter, er det slet ikke et problem, mener Anders Hartvig.