Punktfundament er det oprindelige fundament
Punktfundamenter er historisk set altid anvendt som det bærende fundament under et stribefundament i de tilfælde, hvor bærende jordlag er mere end to til tre meter under overfladen.
Punktfundamenter i stål og beton
Punktfundamenter bruges både til dybdefundering og i stedet for stribefundamenter ved lettere byggerier. Lettere byggerier er oftest af træ og kan med fordel holdes helt fri af jorden. Det gælder blandet andet træhuse, sommerhuse, kolonihaver og hytter. Punktfundamenter er desuden også de stolper, vi støber i jorden til for eksempel hegn, carporte, terrasser og lysmaster. Punktfundamenter holder byggeriet fri af jorden og overfører bygningens kræfter til det bærende jordlag ligesom stribefundamentet.
Skruefundamenterne er særligt velegnede til punktfundering, og de kan erstatte stribefundamenter i beton.
Punktfundamenter i beton og udtørring af jorden
Punktfundamenter bør også udføres til halvanden meters dybde, efter de erfaringer vi har gjort os med udtørring af jorden i sommeren 2018. Ved fundering på fed ler har vi i 2018 oplevet, at huse satte sig – særligt i Aarhusområdet hvor denne jordart er dominerende. Husene er lovligt funderet med støbte randfundamenter til frostfri dybde, men den fede ler vil i tørre somre, som i 2018, udtørre dybere ned. Skal man være sikker på at undgå dette, skal der i fed ler funderes ned i over 1,5 meters dybde. Vi fundamenterer end ikke kolonihaver med kortere skruefundamenter end 1,6 meter.
Jordfugt og ekstremregn
Når klimaet ændrer sig yderligere i fremtiden til mere ekstreme udsving, så er det klogt at sikre sig mod ekstremregn. Her vil rand- og borede fundamenter i beton stå svagere. For det første vil en vis hævning over jorden være klogt at prioritere af hensyn til jordfugt og ekstremregn. For det andet optager pæle af beton vand, modsat stål, der ikke leder vandet.