Små husmoduler, der let kan sammenbygges eller flyttes, er en ny byggetrend – danske Add a Room er blandt frontløberne. Med skruefundamenter bliver etablering og tilpasning med flere eller færre moduler meget nemmere

Hvorfor bygge et hus på 200 kvadratmeter, hvis man blot har brug for 50 kvadratmeter eller mindre. Svaret er ofte, at de fleste vælger at bygge et ’fremtidssikkert’ hus.

Måske et ekstra stort sommerhus, der også kan lejes ud, men som så ikke altid er til fuld rådighed for eget brug. Eller helårshuset med plads til far, mor og en voksende børneflok. Som ofte sælges den dag, børnene er flyttet hjemmefra, og huset er blevet upraktisk stort og dyrt i drift.

Dermed bliver familiens drømmebolig også en slags midlertidig løsning med en udløbsdato.

Byg og tilpas huset efter behov
Sådan behøver det ikke være med One+ konceptet fra Add a Room. Det er et slags byggeklodssystem af små moduler på 10, 15, 20 and 25 kvadratmeter, som kan stå alene eller sammensættes på et utal af måder afhængigt af formålet.

Det kan som lille etværelses hytte på naturgrunden eller et anneks, der opsættes ved siden af den gamle villa.

Måske starter huset som en du-og-jeg villa, der siden udbygges med flere moduler, hvis familien vokser.

Eller et hus, som siden gøres mindre og billigere at bo i med frasalg af moduler, den dag boligbehovet forandrer sig, eller hvis en ny køber foretrækker et lille hus.

Add a Room er derfor et godt bud på, hvordan vi bedst udnytter ressourcer. Nemlig når vi har brug for dem. I stedet for at købe stort og dyrt eller for småt, men billigere, kan vi vælge præcis den bolig, vi har behov for og siden tilpasse.

På den måde behøver vi ikke fraflytte, ombygge eller nedrive og smide væk i samme omfang som hidtil ude i villa- og sommerhuskvarterne.

Add a Room: Skruefundamentet er rigtig smart
Forudsætningen for bedste udnyttelse af konceptet er selvfølgelig, at alle faste installationer og anlæg er tænkt ind fra start. Her er skruefundamenter oplagte, fordi modulerne let kan sættes på et fundament og senere flyttes igen.

Derfor har Add a Room indgået et samarbejde med Fremtidens Fundament.

– Skruefundamentet er rigtig smart. Det er et skånsomt indgreb i naturen, fordi der ikke skal graves. Det er også en stor fordel, at det er muligt at flytte huset på et senere tidspunkt og tage fundamentet med, fordi skruefundamentet kan genbruges, siger Susanne Aarup, der er partner og direktør i Add a Room, og fortsætter:

– Det er en meget hurtig og enkel metode at lave et fundament på, og samtidig er det billigere end andre løsninger. Det er vores opfattelse, at skruefundamentet er en af de bedste muligheder til fundering mange steder.

Gæstehus på Sjællands Odde
Kunderne kan dog selv vælge, hvilket slags fundament husene skal stilles på, og skruefundamentet fra Fremtidens Fundament er et af dem.

Det første projekt for Add a Room, som Fremtidens Fundament leverede skruefundament til, var et grundmodulhus på 25 kvadratmeter. Det skulle bruges som et ekstra gæstehus i et sommerhusområde på Sjællands Odde.

– Vi er rigtig glade for vores samarbejde med Add a Room, som laver nogle unikke og minimalistiske huse, hvor grønne løsninger og kvalitet er i højsædet. Det passer rigtig godt til vores egen filosofi om at levere bæredygtigt og gedigent håndværk, siger Rune Roepstorff Nissen, indehaver af Fremtidens Fundament.

Fotos: Add a Room