Fantastisk beliggenhed, svær grund at bygge på – men med skruefundamenter og en opfindsom tømrer blev sommerhus-drømmen til virkelighed
Stranden langs Sejerøbugten er en af Danmarks smukkeste. I ly af bakkerne på Sjællands Odde er havet lunt, og det lave vand langs den kilometerlange hvide bugt skifter mellem grønt, isblåt og mørkeblåt. På varme sommerdage afslører kun de manglende palmer og kokosnødder, at du ikke er på en tropeø i Sydhavet.
Helt inde i bunden af bugten, lidt nord for Høve, fik områdets lokale tømrer- og murerforretning opgaven med at bygge et nyt lille sommerhus. I første række til havet på en grund i bølgehøjde, med siv og evigt højt grundvand.
– Det er et lille, men meget eksklusivt sommerhus. 105 kvadratmeter med terrasser hele vejen rundt, med rigtigt gode materialer overalt og fine løsninger både ude og inde. Der er ikke sparet på noget her, fortæller tømrermester Janus Rasmussen, den ene halvdel af byggefirmaet Lasse & Janus Byg.
Krøllet vej spændte ben
Et tømrer- og murerfirma, hvor opgaverne spænder bredt med nybyggerier og renoveringer for både sommerhuskunder og lokale beboere i hele Odsherred. Hos Lasse & Janus er man vant til at levere både luksus og praktiske hverdags-løsninger. Hvad kunden nu ønsker.
– Her var opgaven, at bygge et kvalitetshus på en vanskelig grund tæt på havet. Vi bygger på den gamle havbund med masser af sand og en form for mose, så bundforholdene er ikke så gode, fortæller Janus Rasmussen med et skævt smil.
Kompliceret jordbund er ikke usædvanlig så tæt på en strand, men Lasse & Janus Byg måtte gå i tænkeboks. For at komme på en løsning, så der overhovedet kunne bygges et sommerhus.
Mulighederne blev overvejet, men det var svært. Et traditionelt betonfundament ville kræve pilotering, hvor man rammer betonpæle ned i mosen og så støber fundamentet på det.
– Det ville blive meget, meget dyrt. For bare at få rammemaskinen frem til grunden skulle vi jævne sommerhusvejen ud og fælde træer, så sættevognen kunne køre ned til grunden. Dernæst ville der være risiko for, at vibrationer fra ramningen kunne beskadige nabohusene. Det ville vi også gerne undgå.
Masser af luft under huset
Funderingsproblemet løste sig dog pludseligt.
– Vores faste arkitekt havde hørt om skruefundamenter og foreslog dem som en mulighed. Vi tog kontakt til Fremtidens Fundament og kiggede på forskellige løsninger med skruefundamenter og måder at bygge med dem på. Vi regnede på det og kunne se, at det var oplagt at bruge dem her, fortæller Janus.
Fremtidens Fundament udførte en egnethedstest for skruefundamentering på grunden. Og Lasse og Janus Byg designede i samråd med den rådgivende ingeniør en bundramme til huset og et design for det færdige hus.
– Så vi har mest muligt luft under huset. Bare for en sikkerheds skyld, hvis der en dag skulle komme ekstra højvande, siger Janus og peger på den fugtige jord og havet tæt ved.
– Og vi får heller aldrig problemer med radon i det hus her med den udluftning, der er under huset. Det er også en fordel.
Svær jordprofil
Installeringen af husets skruefundamenter tog Fremtidens Fundament sig af.
– Det er altid jordbunden på den enkelte grund, der bestemmer skrueplanen for det samlede fundament til et hus. Og sommerhuset i Sejerøbugten er et godt eksempel på, hvor meget skruefundamenter kan gøre for et husbyggeri på en svær grund, fortæller Rune Roepstorff Nissen, fra Fremtidens Fundament og uddyber:
– Jordprofilen er meget vanskelig. Først er der to meter flyvesand, så er der tre meter gytje og tørv, og først efter 5 meter kommer der noget bærende jord i form af et ældre sandlag. Grundvandet står helt op i overfladen om vinteren, og sænkes måske med en meter om sommeren.
Pæle på ‘stribe’ giver en god bund til huset
Pæleplanen og husets bundkonstruktion var enkel: Tre ‘striber’ med i alt 25 pæle skruet ned til 5-6 meters dybde. På hver stribe blev der lagt en HEB-bjælke og spærtræ lagt på tværs. Huset fik dermed en isoleret træbund.
– En meget flot løsning, der næsten ikke kan blive mere enkel. Også fordi, vi her bruger Krinners V114-skruer med en multiflange ‘hat’. Med dem kan alle tolerancer nemt optages, når HEB-bjælkerne boltes på skruerne, fortæller Rune Roepstorff-Nissen.
For alle parter har især de enkle løsninger med skruefundamenter og byggeprocessen været af stor værdi for projektet.
– Det tog det kun en lang arbejdsdag at skrue dem ned. Det betød, at vi kunne komme i gang med at bygge huset med det samme. Vi skulle ikke vente på at beton, der hærder, og vi slap for alt jordarbejdet. Så skruefundamenter var betydeligt hurtigere og billigere end en betonløsning, mener Janus Rasmussen.
Skruefundamenter erstatter sparsomme råstoffer
Men det var ikke kun den nemmere byggeproces og alt det gode håndværk, der gør tømrermesteren ekstra tilfreds med det endelige resultat.
Strøm beskytter mod rust
Krinner-skruerne er galvaniserede og forberedt for katodisk beskyttelse – tilsluttet ruster skruerne ikke, men forbliver intakte og klar til genbrug
– Det er også fordi, vi faktisk har bygget på en måde, så vi tager hensyn til klimaet og de ressourcer, vi har. Vi er ved at løbe tør for råstoffer i Danmark, vi har kun grus til10 år mere, så er det slut. Derfor skal vi finde på andre løsninger, siger Janus Rasmussen.
Når man bygger huse i dag, starter man med at grave et stort hul og fylde en masse gode materialer ned i det. Det koster masser af CO2 at bygge på den måde. Nu er vi på vej ind i en helt ny virkelighed, mener Janus Rasmussen:
– Vi skal tænke ny løsninger og i genbrug. Her er skruefundamenter en oplagt mulighed, fordi materialerne udnyttes godt og kan genbruges igen og igen. Det er sådan, det skal være, og jeg er sikker på, at vi kommer til at bygge flere projekter med dem.