Café Jorden Rundt skulle give plads for en ny vej, så den blev taget ned og endte på auktion – men genopstod som sommerhus på en høj sandskrænt med kig over Kattegat

Det var nok det mest specielle katalognummer hos lauritz.com den dag. Men det var præcis, hvad den kommende ejer af en fabelagtig sommerhusgrund i Dronningmølle var på udkig efter. Helt tilfældigt var han gået på auktionshusets hjemmeside og så nu Café Jorden Rundt på sidste dag af budrunden for bygningen.

Den ikoniske café havde i 11 år stået ved Svanemøllehavnen i Københavns Nordhavn og var blevet et vartegn for bydelen. En halvcirkelformet bygning udenom et lille cirkelrundt torv. Tegnet af stjernearkitekten Kim Utzon og opstillet på betingelse af, at den blev fjernet, når en planlagt omfartsvej skulle anlægges.

Da vejbyggeriet skulle starte blev caféen taget ned. Adskilt i de 16 moduler af glas og teaktræ, den er bygget af. Caféejerne forsøgte forgæves at finde et nyt sted til den, men gav op og satte den til sidst på auktion. Inklusiv lidt inventar, stole og brostenene fra serveringspladsen udenfor.

Fik caféen med “sidste 10.000 kr”-bud
På ‘finaledagen’ var der to bydere, som dystede om caféen, men hammerslaget endte hos vores kommende bygherre. For her var en bygning, som passede perfekt til den sommerhusgrund, han længe havde kigget på, men endnu ikke fået handlet.

En grund på toppen af Nordsjælland, bogstavelig talt. Øverst på en 25-30 meter høj skrænt ud til Kattegat – med fri udsigt til svenskekysten og udover et stort ubeboet og fredet areal ind mod Hornbæk.

Her lå et ældre hus, som var sat til salg. Spændende, men alligevel ikke det helt rigtige. Det krævede et andet hus for rigtigt at få glæde af den fantastiske grund.

Da han så Café Jorden Rundt på auktionen, vidste han, at her var bygningen, han ledte efter, til grunden han drømte om.

Med “det er de sidste 10.000 kr.”, gav han sit sidste bud – og så var caféen pludselig blevet hans.

Og så skulle grunden lige købes
Nu skulle grunden med det gamle hus også lige købes – noget tid efter faldt handlen på plads. Og så startede det praktiske med byggetilladelser, ombygning af caféen og med at få den placeret rigtigt på grunden. Alt sammen noget, der ikke var blevet tænkt særligt over på selve auktionsdagen.

– Vi ville gerne bevare det oprindelige udtryk, som caféen havde, da den stod i Nordhavn. Så formen med halvcirklen er den samme og også den samme brune farve på alt teaktræet, fortæller ejeren.

Den store lampe i stuen er også fra husets travle café-dage, ligesom dele af café-skiltet stadig sidder øverst på facaden oppe under udhænget på Zinktaget.

Selv om de mange moduler er sat forskelligt sammen og lettere ombygget, så vil enhver, der har drukket varm chokolade eller cappucinoer på Jorden Rundt i Nordhavn, straks føle sig hjemme.

Huset måtte svæve ud over skrænten
Café-modulerne var selvfølgelig noget slidte, men der var lagt megen omhu og kærlighed i mange detaljer, fortæller ejeren og kommer i tanke om brostenene, der fulgte med.

– De var alle sammen slebet flade på den ene ende, så café-bordene kunne stå stabilt uden at vippe. Vi foretrak dog en rund terrasse af egetræ, så stenene fik nyt liv ved bede og gange rundt om i haven.

– Set i bakspejlet var det selvfølgelig et meget større projekt, end jeg lige havde regnet med. Men det var også sjovt, for der var hele tiden noget nyt og spændende, jeg skulle sætte mig ind i.

Caféen blev samlet og opstillet, renoveret med mere isolering, nye gulve, indretning af nye rum og soveværelser, badeværelser og et nyt køkken.

– Heldigvis var jeg kommet i kontakt med nogle håndværkere, som tidligere havde været med til at arbejde med caféens moduler. De vidste, hvordan vi skulle få den ‘skruet’ rigtigt sammen igen. Så selv om det var et puslespil, at få modulerne sat i en ny rækkefølge, der passede bedst hos os, så fik de løst opgaven perfekt.

Foruden arbejdet med at sætte huset sammen på ny, så skulle det 250 kvm store hus i virkeligheden lirkes ind på den flere tusind kvm. store naturgrund.

– Det var faktisk ikke helt let at få plads til huset, selv om grunden er stor. Det kunne kun stå ét sted på grunden. Til den ene side mod vejen er der et fortidsminde, vi skal holde afstand til. Og ud mod vandet er der en høj skrænt. Derfor måtte vi lade en del af huset ‘svæve’ ud over skrænten.

Kunne kun bygges på skruefundamenter
Det var en lokalkendt ingeniør, der kom med den praktiske løsning til at få huset opstillet. Hele huset og terrassen blev sat på skruefundamenter. Store stålskruer, der kunne skrues ned til bærende jordlag i den skrøbelige skrænt og længere inde på grunden:

– Jeg rådede bygherre til at glemme alt om at fundere med beton. Det ville koste 400-500.000 kr., så det var ganske enkelt for dyrt og nærmest umuligt, fortæller ingeniør Frits Lønfeldt, fra Sikkert Byggeri i Hillerød.

– Det ville kræve 25 læs beton, og sådan en vogn vejer 13 tons. Det ville have ødelagt den lille vej herned. Men et betonfundament var også umuligt at bygge i praksis ved skrænten. Den eneste reelle funderingsløsning var skruefundamenter, konkluderede Frits Lønfeldt efter at have regnet på projektet.

Lagt på stålbjælker
Han var blevet kontaktet, efter auktionen var overstået, og han var med ude i hallen, hvor caféen lå og ventede på sin nye ejer.

Efter at have sammenholdt modul-puslespillet i hallen med grundplaner, den geotekniske rapport og bygherrevisionerne udtænkte ingeniøren, hvordan café’en kunne ombygges til et sommerhus.

– Jeg konstruerede et fundament bestående af IPE-stålbjælker monteret på skruefundamenter. længere inde på grunden er de i niveau med terræn, mens de hviler på synlige skruefundamenter, når de bærer ud over skrænten.

Under stålbjælkerne inde på grunden er der et afrettet gruslag med en vandtæt membran og et lag EPS-isolering ovenpå. Alle rør og ledninger blev ført mellem stålbjælkerne, og modulerne boltet på stålbjælkerne. De slidte café-gulve i modulerne blev brækket op, og papiruld blæst ned i hulrummet mellem EPS’en og op til undersiden af nye udlagte gulve.

– Det var et større puslespil, at få modulerne på plads, men det var ret enkelt at forbinde dem til skruefundamenterne, og få huset sat perfekt sammen igen, siger Frits Lønfeldt.

Meditation og bæredygtigt genbrug
At “omplante” caféen på sit nye fundament på skrænten over Kattegat tog få uger. Selve ombygningen af modulerne krævede dog flere måneder. Men ifølge ejeren har resultatet så rigeligt været sliddet værd.

– Det er kommet et helt fantastisk hus ud af det. Når vi sidder i stuen, svæver vi nærmest over havet. Man kan sidde længe og bare kigge. Over mod klipperne ved Kullen i Sverige, ned langs stranden og op på skyerne. Og lyset skifter hele tiden – det er ro og alligevel aldrig kedeligt, fortæller ejeren.

– Det er faktisk også en god fornemmelse, at vi har genbrugt en bygning i gode materialer og med en flot arkitektur. Det ville være synd bare at smide den ud, synes jeg. Hos os står den perfekt.

– Og skulle man nogensinde få lyst til at flytte den igen – det tror jeg nu aldrig kommer til at ske – men så står den på skruefundamenter og kan nemt flyttes igen. Det er også rart vide, synes jeg.