Familien i den gamle bungalow i Hareskovby fik ekstra kvadratmeter med en klimavenlig tilbygning af træ på Krinner-skruer

Langs Gl. Hareskovvej ligger husene på den ene side af vejen med front mod skoven. Overfor et par gamle egetræer, der rækker helt hen over vejen, ligger en ældre gulstens bungalow.

Opført en gang 1930’erne som en rummelig villa. Men som alligevel blev for lille, da tilflytter-familien fra byen voksede til far og mor og tre børn. Der skulle mere plads til, og det skulle være med en tilbygning.

Og den skulle stå på skruefundamenter. Selvfølgelig, når ejeren af huset importerer, forhandler og installerer Krinner skruer til store og små byggeprojekter i hele Danmark.

Men valget var heller ikke svært, for skruefundamenter var alligevel den oplagte løsning for tilbygningsprojektet.

Ny stue og soveværelse
– Vi valgte en tilbygning af træ. Den skulle helst skille sig ud fra ud fra det oprindelige gulstenshus og alligevel passe sammen med det. Samtidig ville vi gerne bygge bæredygtigt, så det var en god udfordring, fortæller Rune Roepstorff Nissen.

Bungalow’en har høj kælder og ligger på en kuperet grund. I ene ende af huset med indkørsel og indgangsdør til kælderen. En havetrappe og en flisegang langs huset fører op til hovedindgangen og videre til den modsatte ende af huset. Det var her den nye tilbygning skulle ligge.

– Gulvet i tilbygningen skulle passe med, at man tager et par trin ned og træder ud i en stor rummelig opholdstue inde fra vores store køkken/alrum. Vi valgte, at gulvet skulle være et råt, poleret betongulv. Det er let at vedligeholde, og det bryder stilen til resten af huset på en god måde, fortæller Rune Roepstorff Nissen.

Råt betongulv
Foruden en opholdsstue, rummer tilbygningen på 60 kvadratmeter også et stort værelse. Den står på en betonplade, der bæres af tre bjælker, der er boltet til 16 Krinner skruefundamenter.  Oven på bjælkerne er der tværgående 45×290 mm spærtræ med et lag træplader, som betonen er støbt på.

– Vi brugte såkaldt EPS-beton. Det er beton tilsat små kugler af EPS eller Flamingo, som man også kalder det. Betonen er både let og selvarmerende, og vi har indstøbt gulvvarme.

Betonpladen af EPS-beton er lettere end med almindelig beton. Og den samlede bundkonstruktionen med skruefundamenter, træbjælker og betonplade er særdeles robust.

Solid bundkonstruktion
– Jeg har selvfølgelig holdt godt øje med, om der skulle opstå revner. Det er jo ikke unormalt med betongulve, men her er der ikke en eneste revne i hele tilbygningen. Det fortæller, at konstruktionen ikke giver sig. Skruerne bliver stående i den højde, jeg oprindeligt satte dem i.

Hele gulvkonstruktionen under betonpladen er isoleret med 400 mm træfiberisolering mellem spærtræet. Nederst i konstruktionen mod jord er der en kraftig fibercementplade, og under den er der et ventileret hulrum under hele tilbygningen, som er åbent i begge sider.

– Åbningerne er skjult af små terrasser, som vi kan gå ud på inde fra tilbygningen. Terrasserne er praktiske, men de skjulte åbninger sørger for at lufte ud og holde træet tørt, ligesom der heller ikke trænger radon op. Og skadedyr har ikke en chance for at komme op i gulvet.

Hvor der ikke er terrasser med skjulte åbninger, er der fibercementplader, som lukker hulrummet under gulvkonstruktionen af. Hele tilbygningen ser ud som om, den har et traditionelt fundament. Opbygningen minder også en klassiske ventileret krybekælder, blot med en højisoleret og stabil gulvkonstruktion på skruefundamenter fremfor på et klassisk randfundament af beton.

Sådan blev det bygget
Det øverste jordlag blev skrabet af. Derpå blev 16 stykker V114 skruefundamenter skruet i jorden.

– Det er kraftige skruefundamenter, der er beregnet til at fundere hele huse. Jeg kunne dreje skruerne i jorden med Krinners mindste drejemaskine på larvefødder – KRD55. Det tog ikke mere end en dag. Så var fundamenterne klar til at bygge videre på.

Med den lille maskine var det nemt at komme rundt på grunden. Og funderingen kunne klares uden at ødelægge havebede, gangarealer eller udlægge køreplader.

– Vi har også større og kraftigere drejemaskiner, men den her kunne vi køre frem til gavlen på en rampe og bare starte med at dreje skruer i jorden. Ikke noget med at skulle grave fundamenter eller større jordarbejder.

Efter installeringen af skruefundamenter, blev et lag sand udlagt. Sandet virker kapillarbrydende på eventuel opstigende jordfugt – der kunne også være brugt søsten eller singles. Udenom blev der lagt fliser med det samme.

– Resten af byggeriet var almindeligt tømrerarbejde, så det var rigtig fint at have gode adgangsforhold i resten af byggeprocessen.

Huset solgt – på en uge
– Ja. Vi var desværre nødt til at flytte, selvom vi var kede af at sige farvel til huset og Hareskovby. Men et jobskifte i familien gjorde det mere praktisk at flytte tættere på arbejdspladsen.

Forinden havde tilbygningen dog vist sin praktiske nytte som tiltrængte ekstra kvadratmeter. Og da husets skulle sælges, havde den tilført huset betydelig ekstra værdi.

– Vi havde selvfølgelig lavet lidt om indvendigt med et nyt større køkken. Men den store forbedring er tilbygningen. Og vi endte med at sælge for over det dobbelte af det, vi betalte fem år tidligere. Men de nye ejere har selvfølgelig også fået et hus, der er markant forbedret og med stor brugsværdi, slutter Rune Roepstorff Nissen.