Så enkelt var regnestykket for JD Byggeservice, da tømrervirksomheden satte skure og hegn til 28 rækkehuse på skruefundamenter i Solrød

Sten slår saks, papir slår sten og skruefundamenter slår beton. Sådan spiller tømrerne hos JD byggeservice måske det velkendte håndspil i dag. De oplevede nemlig hvordan skruefundamenter havde en række fordele fremfor beton, da de skulle etablere skur og hegn til 28 nye rækkehuse på Trylleskov Allé i Solrød.

Seks gange hurtigere og til halv pris
Efter planen skulle de sortmalede træskure, hegn, inddækninger til skralderum og miljøskure sættes på 500 betonfundamenter. Men det kunne slet ikke betale sig, fandt JD Byggeservice ud af, da de regnede på opgaven.

– Vi kunne samlet set lave alle 500 fundamenter på fem dage med skruefundamentet. Det er der rigtig god økonomi i, for med beton havde det taget os en måned. Her bruger vi kun tre minutter pr. skruefundament, og så kan vi sætte 100 skruer på en dag. Til sammenligning tager det mindst en time pr. hul med beton, fortæller Jørn Dehn, indehaver af JD Byggeservice.

– Med skruefundamentet slipper vi for at grave, hente beton, støbe, køre jord væk, justere og vente på betonen tørrer.  Så skruefundamentet er meget prisbilligt i forhold til at støbe, og vi sparer omkring 50 procent. Det er både baseret på skruens pris og den store mængde tid, vi sparer, forklarer Jørn Dehn, der ligefrem betegner skruefundamenterne som geniale til opgaven.

Hjælpende hånd fra Fremtidens Fundament
En af årsagerne til det hurtige arbejde var brugen af en skabelon til at sætte skruefundamenterne til skurene. Fremtidens Fundament havde hjulpet med beregningen af skabelonen, som var en træplade, der kunne udlægges på jorden, hvor hvert skur skulle stå. På den var markeret, hvor skruerne skulle skrues gennem pladen og ned i belægningen.

– Vi sætter hurtigt skruen i den rigtige højde uden at nivellere fordi en laser på maskinen giver en lyd, når skruen har nået den indstillede højde. Maskinen er lavet på en smart måde, fordi den sørger for, at skruen kører langsomt ned og slipper roligt, hvis den rammer noget hårdt, siger Jørn Dehn og tilføjer:

– Jo mere vi kan forenkle vores arbejde, jo bedre økonomi. Derfor skal vi tænke i arbejdsprocesser. Med skabelonen og skruesystemet skal vi ikke tænke og måle fra skur til skur. Vi kan bare skrue og hurtigt komme videre med byggearbejdet, siger Jørn Dehn.

Elegant udtryk og nem montering med specialfremstillet skrue
Skruen som JD Byggeservice bruger på opgaven er ikke helt almindelig. Den er udviklet af Fremtidens Fundament til dette projekt og står otte centimeter over fliserne. Øverst er der en rund montageplade med en M12 møtrik, så træet kan fastgøres direkte i skruens stål.

– Skruen er meget smallere end vores øvrige skruefundamenter og kan stå under en rækel på 95 millimeter i bredden. Det betyder, at skruen ikke er synlig, og det gør de sorte skure super elegante, fortæller Rune Roepstorff Nissen og tilføjer, at Fremtidens Fundament har planer om at sætte den nye skrue i serieproduktion.