Kommunen dømte huset for højt – så vi skruede bare skruefundamenterne længere ned, mens det svævede over kolonihaven

Det fine, nye kolonihavehus var vel ankommet og stod nu godt og solidt på sine skruefundamenter. Et fint 70 kvadratmeter sort træhus med skråtag, hvide sternbrædder og vindskeder og et stort udhæng. Rigelig med plads ude og inde til havedage med både sol og regn.

Et hus som Pia og Peter nu skulle indrette, så det var helt klar til den kommende sæson ude i kolonihaveforeningen Harekær i Brøndbyvester.

Så kom klagen
En enkelt nabo var dog ikke lige så glad for huset som Pia og Peter. Huset var 18 centimeter for højt i den ene ende af den skrånende grund og dermed for stort og dominerende, mente naboen.

– Højst overraskende, for vi havde indleveret alle tegninger på huset til foreningen, som også havde godkendt huset med de angivne mål. Sagen endte hos kommunen, og vi fik at vide, at højden ikke kunne godkendes, fortæller Peter Sivertsen.

Dermed var gode råd dyre. I tilfælde hvor byggerier skal lovliggøres kan det blive en kostbar affære for en bygherre at tilpasse huset. For hvordan skærer man lige tagryggen af et hus, eller piller et par brædder af højden på væggene? Det er som regel en ret umulig opgave.

I Pia og Peters tilfælde var det dog ret simpelt. I sin research og planlægning af deres nye hus, havde Peter læst om de mange fordele ved KRINNER skruefundamenter på Fremtidens Fundaments hjemmeside.

Til sidst var valget faldet på en ‘pakkeløsning’ fra KB Fritidshuse, hvor huset bliver installeret på skruefundamenter fra Fremtidens Fundament.

Havehus på ballonfart
Og den kombination viste sig, at være heldig, når uheldet nu var ude. For i virkeligheden var det ret enkelt at sænke højden på huset, og dermed lovliggøre det.

En kran løftede huset af skruefundamenterne, og mens det svævede 4-5 meter oppe i luften, blev et lag overfladejord skrabet af, og hvert enkelt skruefundament drejet yderligere 25 centimeter ned.

– Det gik imponerende hurtigt. Fire timer, så var huset sat ned igen. Det gik faktisk utrolig smertefrit, når det skulle være, siger Peter.

Nede på de sænkede fundamenter blev kolonihavehuset igen sluttet til vand og kloakføringerne, og Pia og Peter kunne gå i gang med at gøre huset klart indvendigt.

– Det er heldigvis ikke den slags opgaver, vi har flest af, fortæller Rune Roepstorff Nissen, Fremtidens Fundament.

– Men hele opgaven var nogenlunde den samme måde, som når vi installerer skruefundamenter, og der så bliver hejst et helt hus eller en serie af moduler ned på dem. Og det var selvfølgelig dejligt for Pia og Peter, at det kunne løses så enkelt med at sænke højden.

Flere vælger kvalitet i kolonihavehuset
Flere og flere kolonihavehuse sættes på skruefundamenter fra KRINNER i disse år.

– Vi oplever, at mange bygger deres kolonihavehus med højere kvalitet i design, materialer og indretning. Og at man samtidig ønsker at sikre huset med et fundament, der holder i mange år, og som man ikke behøver bekymre sig om, siger Rune Roepstorff Nissen, fra Fremtidens Fundament.

Når huset står på skruefundamenter er det fri af jorden og dermed beskyttet med opstigende fugt og oversvømmelser. Der er heller problemer med opsivende radon, som blot ventileres bort under huset i stedet for sive op gennem konstruktionen og forgifte indeklimaet.

Dermed er både hus og ejere sikret et godt, tørt og “sundt” liv med høj komfort.

– Derfor er det også helt naturligt, at vi har et samarbejde med KB Fritidshuse. Det er en plug-and-play løsning, hvor det præfabrikerede kolonihavehus løftes ind og sættes ned på de skruefundamenter, vi har installeret. Når kloak, vand og el er tilsluttet, er det klart til indretning. Det er faktisk en utrolig enkelt og let proces.

Laaaaang levetid – er et bæredygtigt valg
KRINNERs skruefundamenter til store og små husbyggerier fås med 3,6-5 mm godstykkelse med minimum et 70my beskyttende zinklag på. Det giver umiddelbart en levetid på minimum 50-100 år afhængigt af hvilke aggressive stoffer, der findes i jorden, og de KRINNER-skruer, der vælges.

Men skruefundamenterne kan holde meget, meget længere, hvis det ønskes. For når Fremtidens Fundament installerer skruefundamenter til huse, så forberedes det samlede fundament altid til aktiv katodisk beskyttelse.

Det betyder, at skruefundamenterne forbindes indbyrdes med et metalbånd (se billede ovenfor). Det kan så senere tilsluttes et lille anlæg, som sender en meget svag strøm gennem stålskruerne. KRINNER-skruerne ruster ikke, mens godstykkelse og bæreevne heller ikke forringes – en anerkendt og effektiv metode, der også bruges til at beskytte jernarmeringen i store betonbroer og i udsatte stålkonstruktioner mod at ruste.

Eller til stålskruerne under drømmehuset i kolonihaven for de, der ønsker, huset står til de næste generationer – eller hvis de vil sikre, at skruefundamenterne forbliver intakte og kan genbruges mange år frem. Og dermed bidrage til det bæredygtige byggeri, hvor ressourcer og materialer genbruges.

Læs mere om at fundere med skruefundamenter i menubjælken under “viden om fundering” – her kan du f.eks. læse om skruefundamenter.