Det var hurtig etablering og nul byggerod, da en KAB-afdeling i Nansensgade fik nye carporte – som både er langtidsholdbare og en sikker investering, fordi de kan flyttes og genbruges på deres skruefundamenter

Tit sættes beboernes tålmodighed på en hård prøve, når en boligforening opsætter garager eller carporte i en bebyggelse. Først er der ventetiden fra beslutning til opstart på byggeriet, og så er der ugerne med jordarbejder, byggerod og jagt på P-pladser, indtil de færdige carporte endelig står klar.

Men sådan gik det ikke i boligforeningen KABs afdeling i Nansensgade 25-31, da der skulle etableres overdækkede P-pladser. Her blev hele overdækningen nærmest konstrueret som én stor fælles carport med stolperne sat på skruefundamenter, der er skruet ned gennem belægningen i gården.

KAB: Utrolig få gener for beboerne
– Det er en byggeproces, som er meget kortere end ved traditionelt byggeri, konstaterer Jan Droob, der er driftsleder for flere KAB ejendomme i København K.

Direkte gennem belægningen = nem fundering
I Nansensgade blev der brugt skruefundamenter, som blev skruet direkte gennem gårdens belægning. Den forventede levetid for skruefundamenterne er +50 år, og de kan optages og genbruges flere gange.

Det betyder, at hvis bebyggelsens arealer skal bruges på en anden måde, så kan carportene nemt flyttes og genetableres et andet sted på området.

Dermed er boligforeningens investering i carportene fremtidssikret, ligesom de anvendte materialer og ressourcer udnyttes med minimalt spild.

For beboerne i Nansensgade var den håndgribelige gevinst et billigere byggeri og et byggeri, der var færdigt en uge før tid.

Og der var stort set ingen mangel på P-pladser i byggeperioden.

Den slags giver tommel-op og glade smileys i enhver boligforening.

Også hos KAB, der for alvor har fået øjnene op for de mange muligheder med skruefundamenter.

– Hvis vi eksempelvis skal have forbedret et af vores gårdmiljøer med et legehus, en overdækket terrasse eller lignende, så vil det være oplagt at vælge skruefundamenter igen. For byggeprocessen skaber utrolig få gener for beboerne, mener Jan Broob.

Lang levetid og ingen vedligehold
Det var arkitektfirmaet DSA Arkitekter, der havde tegnet og projekteret carportene. De skulle både være vedligeholdelsesfrie, de skulle være enkle at se på, og så skulle de tage hensyn til behovet for at kunne aflede regnvand.

God økonomi og klimavenligt
Allerede ved etablering er der økonomisk gevinst ved at bruge skruefundamenter: De er hurtige at etablere og op mod 50 procent billigere end betonfundamenter, hvor der skal udgraves og støbes. Skruefundamenter er klimavenlige og CO2 besparende i forhold  til beton – i fremstilling og ved transport af produkt og jordarbejder.

Alle tre ønsker er nemme at opfylde med skruefundamenter af stål.

Der er ingen vedligehold som med organiske materialer i kontakt med jord, og når skruerne sættes direkte gennem belægningen bliver det ikke meget enklere – både at opføre og i designet, der skal kigges på  efterfølgende.

– Jeg havde ingen erfaringer med skruefundamenter inden denne opgave, men jeg er imponeret over systemet, fortæller Jørgen Taxholm fra DSA Arkitekter.

Overraskende nem etablering – i én arbejdsgang
– Det gik op for mig, at den eksisterende belægning ikke blev ødelagt, hvilket var noget overraskende. Desuden er det ubegribeligt hurtigt at montere skruefundamenterne. Hele opgaven blev lavet som et byggesæt, der blev kørt ind på pladsen og etableret i én arbejdsgang, lyder det fra Jørgen Taxholm.

– Desuden kunne vi justere højden på de enkelte fundamentskruer, hvilket viste sig at være en stor fordel, da terrænet faldt en halv meter, og vi skulle udligne dette fald til en vandret konstruktion, slutter han.